Com detectar la predisposició genètica a una malaltia?
Com adaptar l’estil de vida per neutralitzar els riscos genètics d’una malaltia?
Dolores Corella
Premi Rei Jaume I 2018 en Recerca Mèdica
És Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Facultat de Medicina de la Universitat de València des de l’any 2009. També és cap de grup en el CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició des de 2006 i directora de la Unitat de Recerca d’Epidemiologia Genètica i Molecular en la Universitat de València des de l’any 1998. Va obtenir la llicenciatura en farmàcia per la Universitat de València en 1989, sent Premi Extraordinari de llicenciatura, i Premi Extraordinari de Doctorat. És també llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments.
Ha sigut pionera a Espanya en la integració de la genòmica en la recerca epidemiològica tradicional, creant en 1998 la primera Unitat de Recerca en Epidemiologia Genètica i Molecular.
Data: dimecres, 28 de novembre, 19 h
Lloc: Menador espai cultural. Plaça Hort dels Corders, 4. Castelló de la Plana.
Actualment centra les seues recerques en la integració de les diferents òmiques en la recerca de les interaccions gen-ambient en general, i, en nutrigenòmica en particular. Forma part de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues i està incorporant la perspectiva de gènere en els seus projectes de recerca. Ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaquen el Premi Memorial Gregorio Marañón a la millor científica en alimentació, concedit per la Real Acadèmia de Gastronomia l’any 2017, el Premi Internacional Hipòcrates en 2017 concedit per la Real Acadèmia de Medicina i Cirurgia del Principat d’Astúries, i el Premi Jaume I de recerca mèdica en 2018.
Dolores Corella presentarà durant la conferència els últims avanços en la genòmica per a detectar la susceptibilitat genètica a les diferents malalties i com es pot actuar sobre les variables de l’estil de vida per a neutralitzar els riscos genètics en les principals malalties cardiometabòliques com a obesitat, diabetis, dilipemies, malalties cardiovasculars, introduint el concepte de Prevenció de Precisió en el nou marc de la Medicina de Precisió.
Presentarà també els últims avanços en altres ciències òmiques, fonamentalment en la epigenòmica, mostrant els marcadors òmics associats amb obesitat, diabetis, envelliment, així com les estratègies per a modificar aquests marcadors epigenètics i la seua integració en la Prevenció de Precisió.
Descarrega’t el cartell de la conferència